Donald Trump

År 2011 var Donald Trump på sjuttonde plats på listan Forbes Celebrity 100 efter sitt deltagande i tv-programmet The Apprentice. Han är dock i grund och botten en affärsman, som ordförande för The Trump Organization och grundaren av Trump Entertainment Resorts, men kanske mest känd för sina skyskrapor på Manhattan. Var kommer multimiljardären ifrån, och vart är han på väg?

Donald Trump föddes i New York år 1946. Hans mamma, Mary Anne MacLeod, hade rötter i Skottland, vilket senare skulle sätta spår i Trumps affärsverksamhet då han anordnade en golfbana i Skottland, under kontroversiella omständigheter.

Efter problem i skolan bestämde sig hans föräldrar för att placera honom i New York Military Academy, där han rönte stor framgång både i sina studier och i olika sporter. Han utbildade sig senare i ekonomi vid University of Pennsylvania. Sin affärskarriär började han i sin pappas företag, Elizabeth Trump & Son, som hyrde ut boende och fastigheter i Brooklyn, Queens och Staten Island. Han tog senare över sin pappas företag och ändrade namnet till The Trump Organization, men den huvudsakliga verksamheten var fortfarande fastigheter. Trump har dock gett sig in på vissa sidoprojekt. Ett av dem är den tidigare nämnda skotska golfbanan, som orsakat polemik inte bara under dess konstruktion, utan även senare. Vattenfall har tidigare byggt en vindkraftspark i närheten av golfbanan, som stör utsikten från banan och fick hård kritik från Donald Trump. Han har även riktat sig till Skottlands regeringschef och sagt att vindkraften kommer att dö ut så fort subventioneringarna upphör. Läs mer om det på affärsvärlden.seDonald Trump 2

Trump har också planerat att ge sig in i politiken. År 2011 tillkännagav han att han allvarligt övervägde att ställa upp mot Barack Obama i presidentvalet, som kandidat för republikanerna. Ett problem som förutsågs var då hur hans privatliv skulle tas emot av de konservativa väljarna, då Trump gift om sig två gånger, varav en gång på grund av att hade en affär utanför äktenskapet. Han har idag fem barn med tre olika kvinnor. Trump ställde dock aldrig upp i valet. Två gånger tidigare har han sagt att han ska ställa upp, som representant för demokraterna respektive Reformpartiet. Förra året, 2013, spenderade han en miljon dollar på att undersöka möjligheterna att ställa upp i valet 2016.

Trump är en mångsidig och omstridd människa med både framgångar och skandaler bakom sig. Sannolikt har han också både framgångar och skandaler framför sig i livet.