Gunhild Stordalen

Gunhild Stordalen, född Melhus, föddes 1979 i Haugesund i Norge. Föräldrarna var läkare respektive civilingenjör och i hemmet startade hennes engagemang för miljöfrågor redan som barn. Bland annat lottade hon ut sina leksaker på basar till förmån för regnskogen. Hon utbildade sig till läkare på Oslo Universitet och hade som mål att bli en framstående kirurg. Studierna finansierade hon genom att arbeta som ambulanspersonal och ge sexualupplysning för unga i norska radion, NRK. Hon arbetade även som modell. 2010 disputerade hon på en doktorsavhandling inom ämnena patologi och ortopedi. Två veckor senare gifte hon sig med den kände finansmannen Petter Stordalen.

Sjukdomen förändrade hennes liv

Under hösten 2014 tog hennes liv en dramatisk vändning när hon fick diagStordalens bröllops var Skandinaviens dyrastenosen systemisk skleros. Det är en mycket allvarlig och dödlig bindvävssjukdom. Hon är den enda i världen att genomgå två krävande stamcellsbehandlingar för denna diagnos. Om behandlingen har verkat vet hon först om några år. Sjukdomen, och hennes tankar kring den, har hon bland annat berättat om i sitt sommarprogram på Sveriges Radio under sommaren 2016. Men denna allvarliga sjukdom har inte slagit knockout på hennes engagemang för miljö, djurskydd, kvinnohälsa och mycket mer. Både hon och Petter lever efter devisen att det inte är pengar som ger dig lycka. vill du skänka dig lycka gör det du brinner för.

Äktenskapet med Petter engagerar

Gunhild Stordalen är välkänd för sitt miljöengagemang och för sin svåra sjukdom. Men frågan är om hon inte ändå är mest känd för sin kärlekshistoria med den berömde norske finansmannen Petter Stordalen. Särskilt norsk skvallerpress har fyllt spaltmeter efter spaltmeter om paret sedan deras förhållande blev offentligt 2006. När de gifte sig i juni 2010 bjöd man på vad som sägs vara Skandinaviens dyraste bröllop. Ceremonin hölls i Marocko och gästerna flögs dit i chartrade flygplan. Man hyrde lyxhotellet La Mamounias alla rum och vigselförrättare var kändisen Bob Geldof. Notan för bröllopet gick på inte mindre än 40 miljoner kronor.