Ingvar Kamprad

År 2012 rankades Ingvar Kamprad som den femte rikaste människan i världen. Grundaren till IKEA, som föddes 1926 i Pjätteryd i Småland, visade tidigt prov på sitt entreprenörskap. Som pojke sålde han tändstickor, julpynt och färsk fisk från sin cykel. IKEA grundade han redan som 17-åring, år 1943. Namnet består av initialerna från hans namn och adress: Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd. IKEA var från början ett postorderbolag med diverse varor, men inga möbler. Dessa började man sälja först senare. Sju år senare, 1950, kom den första IKEA-katalogen ut, som skulle komma att bli ikonisk.

Ingvar Kamprad har ibland fått utstå kritik för att han flyttade från Sverige för att fly undan det höga skattetrycket. Det var inte ett beslut som han tog lättvindigt, och inte heller på egen hand; sedan företaget var i sin linda hade han anlitat experthjälp i frågor kring skatt och ekonomi, och det var dessa experter som rådde honom att flytta för att rädda företaget. Läs mer om hans utflyttning på svd.se. Bilden av Kamprad som en snål smålänning finns det inte många faktiska belägg för, snarare tvärtom. Under sin tid i staden Epalinges i Schweiz hjälpte han kommunen inte bara genom att betala skatt där, utan genom olika donationer. Bland annat donerade Kamprad 10 miljoner schweizerfranc för att bygga lägenheter för äldre, och gav bidrag till unga blinda i staden och till en skolaula. Läs mer om Kamprads tid i Epalinges på svd.se. Kamprad har även grundat Stichting Ikea Foundation, som är en stiftelse som sysslar med välgörande ändamål, framförallt för kvinnor och barn i utvecklingsländer.Ingvar Kamprad 1

Detta stämmer bättre överens med den bilden som de som känner eller har träffat Kamprad har av honom, nämligen att han är trevlig och anspråkslös. Han är omtyckt av IKEAs anställda, och månar om dem lika mycket som han månar om att kunderna ska vara nöjda.

Efter 40 år utomlands flyttar Kamprad nu tillbaka till Sverige och sin födelseort Älmhult. Det betyder inte en så stor ökning i skatteintäkter för staten som man skulle kunna tro. Av den stora förmögenhet som Kamprad kontrollerar är bara runt 750 miljoner kronor hans personliga tillgångar, vilket skulle innebära att han får skatta ungefär 10 miljoner kronor om året till svenska staten. Han hemkomst har däremot stor symbolisk betydelse, och i Älmhults kommun funderar man på att göra honom till hedersmedborgare.