Petter Stordalen, från jordgubbsförsäljare till miljardär

Petter Stordalen är många saker, investerare, hotellmagnat, mångmiljardär, fastighetsutvecklare, miljöaktivist och säkert mycket mer. Född i Porsgrunn i Norge 1962. Pappa var livsmedelshandlare och Petter började arbeta i pappans livsmedelsaffär redan som tioåring. Som tolvåring började han sälja jordgubbar på marknaden och han fick då sin första utmärkelse, “Norges bästa jordgubbsförsäljare”. Efter studier på “Marketshøyskolen” och i en ålder av 24 år tog han över köpcentret City Syd i Trondheim, som då var landets största. Därefter följde en rad investeringar av vilka kan nämnas klädmärket Bik Bok, varuhuset Steen & Strøm i Oslo och Choice Hotels. Stordalen blev miljardär vid 37 års ålder.

Petter Stordalen investerar i utmanare till Pokémon Go

Petter Stordalen investerar i en mängd olika områden som visat sig framgångsrika, vare sig det gäller hotell, fastigheter eller kapital. När Petter Stordalen investerar i en utmanare till Pokémon Go är förväntningarna för spelet på topp. Det är den svenska spelstudion Igotcha som har utvecklat spelet, som kan sägas vara en mix mellan det traditionella brädspelet Monopol och det populära mobilspelet Pokémon Go. Här ska man inte fånga små monster, i stället plockar man påsar med pengar som man sedan använder för att bygga upp samhällsfunktioner och städer. Man räknar med att spelet kommer att lanseras i kvartal två nästa år.

Allt är inte en dans på rosor

2010 gifte sig Petter Stordalen med Gunhild Melhus. Enligt norsk press var bröllopet Skandinaviens dyraste med en nota på 40 miljoner kronor. Vigseln hölls i Marocko och de 240 gästerna flögs dit i chartrat flygplan. Vigselförrättare var ingen mindre än Bob Geldoff. Under 2014 förändrades deras liv dramatiskt när hustrun drabbades av en allvarlig och dödlig bindvävsjukdom, systemisk skleros. Hon har nu genomgått två stamcellstransplantationer, något som hon är ensam om i världen för denna typ av diagnos. Hustruns sjukdom och deras kamp mot den kan man läsa om i Stordalens självbiografiska bok “Min hemlighet” som utkom i oktober 2015.